Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 4/29/2008 Postari: 869 Locatia: Waiblingen - DE
|
Curatarea, taierea si cojirea ingredientelor pentru mancare iti pot rapi destul de mult din timpul pentru gatit. Nu insa cand ai la indemana cutitele care iti trebuie.
O gospodina care se respecta are in sertare cel putin trei tipuri de cutite: unul mare - pentru tocat, unul mic - pentru decojit si un altul cu lama zimtata - pentru alte activitati gastronomice.
Cutit cu lama foarte lata Foloseste-l pentru a felia carnea cruda si legumele, ca sa desprinzi carnea fiarta de pe oase, sa toci varza, verdeturi, ceapa etc. Desi la inceput lama lui foarte lata nu te prea imbie sa-l folosesti, afla ca tocmai aceasta il face mai sigur, mai stabil pentru operatiile de mai sus. De altfel, chiar este considerat un cutit profesional. CAND IL CUMPERI... Lama trebuie sa fie solida, nu flexibila, ca sa nu alunece, si lata, de opt-zece centimetri. Cu acest cutit vei transa cel mai bine carnea si vei putea desprinde usor oasele unul de altul, la incheieturi.
Cutit mic Foloseste un cutit mai mic, cu varful ascutit, pentru operatii precise - de exemplu, pentru scoaterea venelor si a pielitelor din carne, a zgarciurilor, la taiatul prajiturilor sau al foitajelor scoase din cuptor. Unele persoane prefera un astfel de cutit pentru curatatul cartofilor, dar, fiind foarte ascutit, nu este prea economic, fiindca ?musca? prea mult din pulpa cartofului. CAND IL CUMPERI... Asigura-te ca lama este solida, nu flexibila - ultima fiind buna numai pentru a taia fileuri de peste si a scoate pielitele acestuia. Nu-l folosi la tocat verdeturi.
Cutit cu lama zimtata Este ideal pentru feliat painea si rosiile. Nu apasa cu forta, ci aplica mai degraba o miscare semicirculara, ca la... fierastrau. Poti folosi fara grija acest tip de cutit si atunci cand ai de taiat legume cu coaja foarte neteda si lucioasa (rosii etc.). CAND IL CUMPERI... Cel mai bine ar fi sa alegi unul cu dintii mai mari si mai departati. Un astfel de cutit este cel mai indicat pentru a taia felii egale (de paine, branza etc.). Il poti folosi si la feliatul fructelor, desi lama foarte lunga este incomoda; in acest caz, ideal ar fi un cutit identic, dar mai mic.
IMPORTANT! Pentru tocat si taiat foloseste intotdeauna un tocator, nu suprafete improvizate, fiindca astfel vei grabi tocirea lamei.
Daca vrei ca lama cutitului sa ramana ascutita cat mai mult timp, nu razui cu ea ingredientele de pe tocator direct in vasul in care prepari mancarea.
Daca ai masina automata de spalat vase, nu o folosi si pentru cutite - risti ca manerele sa se dezlipeasca, iar metalul sa rugineasca mai repede.
Din cauza intrebuintarii lor zilnice, cutitele de bucatarie se tocesc, deci trebuie ascutite frecvent. Foarte la-ndemana iti este sa le ascuti tu, folosind o pila speciala. Sprijina varful acesteia pe masa si misca incet intreaga suprafata a lamei in jos, pe fata pilei, intr-un unghi de 40°. Procedeaza la fel si cu cealalta parte a lamei. De fapt, aceasta metoda este si cea mai indicata. Pe de alta parte, daca nu esti prea convinsa ca vei reusi, mai bine cumpara un dispozitiv special de ascutit cutite de bucatarie. Cand lama lor s-a tocit foarte mult, e nevoie sa le duci la tocilar. Totusi nu apela prea des la aceasta varianta, fiindca lama - chiar de calitate fiind - se uzeaza si va trebui sa cumperi cutite noi.
Cand toci, varful cutitului trebuie sa fie indreptat intotdeauna spre tocator. Varfurile degetelor de la mana care tine carnea, legumele etc. sa fie tinute sub articulatiile degetelor; tot pe articulatii (care rezista mai bine la o eventuala taietura) se sprijina si lama cutitului.
Un ultim sfat, dar nu cel de pe urma: cand lucrezi cu aceste obiecte (foarte) ascutite, fii atenta numai la ceea ce ai de facut, nu la altceva!
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 3/13/2008 Postari: 746 Locatia: Arad
|
Frumoase explicatii
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Uite are cineva grija sa nu ne prindem urechile rpin bucatarie.
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/9/2008 Postari: 665
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
cutitul taie cel mai bine degetele de la mana
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/9/2008 Postari: 665
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
abia iti gadili degetul cu cutitul si gata taietura.
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
macar un deget sau un plasture Leila
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/9/2008 Postari: 665
|
no bine pe langa plasture daca tot sectionezi si cate un deget sa aveti pe aproape si cicagraf Bucataresele Vesele
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
lasa-ne cu cica...ala al tau ca nici nu stiu cum arata
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
eu ma multumesc cu un amarat de plasture
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/9/2008 Postari: 665
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
acu' ce sa zic....
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
vezi si tu ce pozitii poti sa obtii
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/9/2008 Postari: 665
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
ca am tot ras astazi de amaratul ala de plasture si nu a fost bine deloc
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
in urma propriei experiente va pot spune ca razatoarea mea taie foarte bine pielea de om
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
asa ca pana vi tu leila cu aparatul tau cica... tot plasturele amarat a fost la putere.
|