Acasă  | Reţete pe ţări  | Forum  | Dicţionar  | Articole  | Reţeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
Bine ai venit, oaspete Cauta | Teme active | Membri | Intrare

Dictionar condimente Optiuni · View
Bettyna
Postat: Monday, May 05, 2008 11:43:35 PM


Nivel: Bucătar Şef
Grupuri: Membri

Inscris: 4/29/2008
Postari: 869
Locatia: Waiblingen - DE
De multe ori mi s-a intamplat si mie sa caut pe internet un condiment ca sa imi dau seama ce este, sau porobabil si voi va intrebati de multe ori oare ce este acest aliment ?

Pornind de la aceasta idee m-am gandit sa fac un dictionar cu explicatii din cunostiinte personale sau adunate de pe internet care poate vor fi de folos unora dintre voi.

Lista de mai jos se va mari pe viitor cu tot mai multi termeni si explicatii.

Bettyna
Postat: Monday, May 05, 2008 11:44:07 PM


Nivel: Bucătar Şef
Grupuri: Membri

Inscris: 4/29/2008
Postari: 869
Locatia: Waiblingen - DE
Annatto - Se mai poate intalni si sub numele de Roucou. Se gaseste sub forma de seminte rosii-visinii, creste in America latina. Este folosit pentru colorarea rosie a alimentelor, la afumarea pestelui, si in producerea branzeturilor. Gustul este piperat.

Cardamom - se gaseste cel mai des sub forma de pastai pentreu ca odata ce semintele sunt scoase din pastai acestea isi pierd gustul si aroma destul de puternica dar il puteti gasi si sub forma de seminte sau praf. Este un ingredient des folosit la aromatizarea cafelei sau ceaiului. In Turcia, Finlanda si India este folosit deseori in retetele de dulciuri

Chervil - este o planta inrudita cu patrunjelul, are frunzele late de un verde deschis, se foloseste in cele mai intalnite cazuri verde, dar se poate folosi si uscata. Gustul este unul apropiat de patrunjel dar aduce si a anason. Se mai numeste si patrunjelul frantuzesc sau Antonica.

Mastic - Se gaseste sub forma de cristale, si este cultivat dintr-un arbore rasinos. Se foloseste cel mai des la aromatizarea spirtoaselor, fabricarea gumei de mestecat, si a dulciurilor la arabi. Este folosit de asemenea si la fabricarea rahatului.

Schinduf - este un praf de culoare galbena, cel mai des intalnit in Asia, se gasesc cantitati mici in praful de curry iar gustul sau este unul amarui. Se mai foloseste si in medicina, pentru tinerele mame care nu pot alapta. In Egipt se prepara ca si ceai.

Tataneasa - este o planta de la care se folosesc frunzele cel mai mult pentru salate si supe. Are flori roz. Se poate intalni si sub forma de praf.

Vinaigrette - o compozitie facuta din suc de lamaie sau Vinegar si ulei de masline, deseori aromata sau imbunatatita cu diverse verdeturi si alte condimente.

Wasabi - provine din Japonia si este iute, ca si hreanul. Are culoare verde, si are o aroma foarte puternica.
Bettyna
Postat: Tuesday, May 13, 2008 11:53:45 PM


Nivel: Bucătar Şef
Grupuri: Membri

Inscris: 4/29/2008
Postari: 869
Locatia: Waiblingen - DE


Capere - Partea folosita
Bobocii, recoltati in dimineata imediat urmatoare infloririi. Caperele nu se usuca niciodata si se pot mura in ulei si otet. Bobocii mai mici (“nonpareilles” si “surfines”, ambele cu mai putin de 1 cm diametru) sunt considerati mai pretiosi decat bobocii mai mari (capucini si comuni care au peste 1,5 cm diametru).
Fructele de capere murate (“french cornichon de capres” in franceza si “caper berries” in engleza) sunt mai rar folosite. Gustul lor este foarte intens.
Familia de plante
Capparidaceae (familia caperelor), inrudita cu familia verzei.
Descrierea plantei si cultivare
Caperele sunt bobocii nedeschisi ai florilor. Planta de capere creste in salbaticie pe pantele muntoase, in special pe acelea din jurul Marii Mediterane. Este o planta cataratoare, cu tulpini subtiri a caror culoare variaza de la verde deschis pana la ruginiu. Planta are frunze rotunde, de culoare verde intens. Florile sunt foarte frumoase si delicate, cu petale albe si stamine foarte lungi, de culoare mov.
Descrierea condimentului
Bobocii de capere se folosesc in special murate. Aroma lor este picanta si un pic acrisoara (din cauza murarii), gustul este un pic astringent si pregnant. Fructele de capere au un gust mai puternic si mai dominant, dar asemanator.
Pregatire si depozitare
Caperele se folosesc mai ales in sosuri (fie reci, fie calde) si in marinate, in special cele pentru peste. Merg foarte bine cu rosiile si vinetele. Caperele se mureaza in otet sau se sareaza, rezistand astfel pana la un an.
Origine
Caperele cresc in salbaticie in toata zona mediteraneeana si sunt cultivate in Franta, Spania, Italia, Algeria, Iran, Cipru si Grecia. Caperele sunt initial originare din zonele uscate ale Asiei vestice sau centrale.
Etimologie
Denumirea “capere” si celelalte inrudite din cateva limbi europene pot fi urmarite inpoi pana la cuvantul “capparis” din latina clasica. Acesta, la randul sau, a fost imprumutat din grecescul “kapparis”, a carui origine, ca si a plantei, este nesigura, provenind probabil din Asia centrala sau vestica. O alta teorie leaga “kapparis” de nupele insulei Cipru “Kypros” unde caperele cresc din abundenta.
Numele condimentului capere, in majoritatea limbilor europene, are aceeasi origine: “caper” in engleza, “cappero” in italiana, “capre” in franceza, “kappar” in estoniana, “kapris” in suedeza, “kapara” in ceha, “kapersy” in rusa si “kappari” in greaca.
Prefixul “al” din denumirile iberice (“alcaparron” in spaniola si “alcaparra” in portugheza) indica faptul ca nu sunt derivate din termenul latinesc, ci din arabescul “al-kabara” care inseamna “capere”. In ultima instanta, si “al-kabara” pare a fi provenit tot din limba latina.
info de pe condimenteweb.ro
nicomaritza
Postat: Wednesday, May 14, 2008 12:22:00 AM


Nivel: Bucătar Şef
Grupuri: Membri

Inscris: 2/20/2008
Postari: 1,203
asa arata o floare de caper


[nicomaritza attached the following image(s):]
capers1280[1].jpg

Utilizatori pe tema
Guest


Sari la forum
NU poti posta noi teme in acest forum.
NU poti raspunde la teme in acest forum.
NU poti sterge postari la acest forum.
Nu poti edita postari la acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota la sondaj in acest forum.

RSS Forumul principal : RSS

FlatEarth Theme Created by Jaben Cargman (Tiny Gecko)
Sustinut de Yet Another Forum.net versiunea 1.9.1.8 (NET v2.0) - 3/29/2008
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Acesta pagina a fost generata in 0.061 secunde.



Copyright ©2002-2009 Pandora Impex SRL.