Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Arpagicul(cepsoara) este o ceapa pitica din familia Alliaceae. De la acest condiment se utilizeaza doar frunzele subtiri care au gust de usturoi. Numele ii vine din alaturarea cuvinteleor grecesti skhoinos(rogoz=planta cu frunze ca de tipirig) si prason(ceapa). Cepsoara este originara din regiunile nordice care astazi fac parte din Canada si Siberia. Deoarece aroma-i este distrusa prin fierbere, prajire sau coacere, acest condiment se adauga de obicei supelor, sosurilor, mai ales celor pe baza de iaurt, tocanelor, cartofilor inainte de servire. Frunzele se pot pastra fie proaspete in frigider in pungi de plastic, le spalati doar inainte de folosire, fie congelate. In gastronomia franceza este unul dintre condimentele de baza ale mixurii “fines herbes” folosita la romatizarea omletelor, pestelui si puiului. Are un continut ridicat de vitamina A, C si D. In credinta populara germana se spun ca un ghiveci cu arpagic inflorit tinut la geam indeparteaza ghinionul sau daca mananci supa cu acest condiment in Joia Mare esti sanatos tot anul.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|