Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 3/13/2008 Postari: 746 Locatia: Arad
|
retete luate de pe internet
Ciuperci la cuptor
Ingrediente: Ciuperci mijlocii ( in functie de cate portii dorim sa facem, socotind de regula 3 - 4 ciuperci de persoana ), putina margarina, sare si piper dupa gust.
Instructiuni: 1 ) Curatam ciupercile, indepartand piciorusul si partea exterioara a palariei, apoi le spalam bine. La urma le putem clati cu apa in care am pus putina zeama de lamaie, pentru a nu se innegri. 2) Asezam ciupercile intr-o tava, puse unele langa altele. In fiecare palarie presaram putina sare, piper si punem margarina cat un bob de mazare 3 ) Le tinem la cuptor pana se inmoaie.
Le servesim fierbinti.
Piciorusele le putem toca nu prea marunt si cali in putina grasime. Dupa ce le-am calit, umplem cu ele fiecare ciuperca. In acest caz, nu mai trebuie sa punem margarina separat.
File de peste cu rosii
Ingrediente (pentru 4 portii): 600 g rosii, sare, piper, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura busuioc verde tocat, 3 linguri ulei de masline, 1 capatana usturoi, 600 g file de peste (salau, merluciu etc.).
Instructiuni: 1 ) Spalam rosiile, le taiem felii si le aseazam intr-o forma unsa (rezistenta la foc). Punem sare si piper. 2 ) Amestecam verdeata cu uleiul, curatam usturoiul, iar cateii se pun intregi, impreuna cu uleiul peste feliile de rosii. 3 ) Incingem cuptorul la 200 grade si lasam rosiile sa se rumeneasca circa 5 minute. 4 ) Spalam fileurile de peste, le zvantam, punem sare si piper. 5 ) Aseazam pestele peste stratul de rosii si il ungem cu putina zeama (din tava). 6 ) Bagam tava in cuptor timp de 15 min.
Se serveste fierbinte, cu o garnitura de cartofi. Deasupra putem presara putin busuic tocat.
Instructiuni: 1 ) Umplutura de orez o preparam ca la sarmalele in foi de varza, insa fara stafide, dar adaugandu-se marar verde tacat marunt. 2 ) Alegem ardeii grasi, taiem un capacel la partea de sus si-i curatam bine de seminte. 3 ) Umplem fiecare ardei cu orezul pregatit, ii ungem cu ulei, apoi ii asezam intr-o tava unsa si ea cu ulei. 4 ) Bagam tava in cuptor, pana se rumenesc ardeii. 5 ) Se acoppera cu sos de rosii si se lasa sa fiarba trei sferturi de ora, pana se fierbe orezul. Reteta sosului de rosii este prezentata la sosuri.
Mazare cu ciuperci
Ingrediente : 125 g ciuperci, 1 cutie de mazare extra-fina, 1 ceapa potrivita, sare, piper.
Instructiuni: 1 ) Curatam si spalam ciupercile. 2 ) Taiem marunt ceapa, pe care o calim cateva minute in putina grasime. 3 ) Ciupercile taiate feliute, le prajim inca 2 min., dupa care adaugam mazarea, amestecam, dam intr-un clocot, acoperim vasul si tinem la cald pana servim.
Dovlecei cu masline
Ingrediente: 2 dovlecei, 1 catel usturoi, 1 ceapa, 100 g masline, 5 linguri ulei, 1 cana vin alb, 1 lingura faina, zeama de lamaie, busuioc, 1 legatura patrunjel, sare, piper.
Instructiuni: 1 ) Spalam dovleceii (in coaja) si dupa ce i-am sters de apa, ii taiem in felii de 1 cm grosime. 2 ) Peste rondelele de dovlecei punem putina zeama de lamaie, sare si piper si ii trecem prin faina. 3 ) Prajim rondele in ulei pe ambele parti si le asezam pe un platou. 4 ) Curatam si taiem marunt ceapa si usturoiul, pe care le calim si stingem cu bulion, vin si zeama de lamaie. 5 ) Adaugam putin piper si verdeata tocata marunt. 6 ) Taiem maslinele in felii si le punem peste dovleceii din platou, iar deasupra turnam sosul. 7 ) Tinem in frigider cel putin 15 min.
Ii servim reci.
Varianta: Dovlecei rondele Se prepara ca si cei cu masline, cu deosebirea ca nu punem masline si sos, in schimb se pune ceva mai mult piper.
Ghiveci
Ingrediente: 1 kg cartofi, 1 kg dovlecei, 1 kg morcovi, 1 kg mazare, 1 vanata, 1 kg rosii, 1 capatana de usturoi, 1 praz, 1 ardei gras, 1 ceasca ulei, 5 cepe mari, 1 legatura de marar si patrunjel, sare, piper, foi de dafin
Instructiuni: 1 ) Curatam si spalam zarzavaturile. 2 ) Ceapa, prazul si ardeiul taiate solzi se calesc in ulei. 3 ) Adaugam in ordine: cartofii, vanata, mazarea, morcovii si dovleceii taiati rondele. 4 ) Punem apa, fara sa se depaseasca nivelul zarzavaturilor. 5 ) Cand sunt bine fierte, adaugam rosiile decojite si date prin razatoare, usturoiul tocat marunt, sarea, piperul si cateva foi de dafin. 6 ) Mai lasam pe foc 10 minute. 7 ) Dupa ce se indeparteaza de pe foc, adaugam verdeata taiata marunt.
|