Bine ai venit, oaspete | Cauta | Teme active | Membri | Intrare |
|
Nivel: Membru Grupuri: Membri
Inscris: 5/5/2008 Postari: 74 Locatia: bt.
|
caut o reteta de dulceata de capsuni . cine ma poate ajuta??
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 4/29/2008 Postari: 869 Locatia: Waiblingen - DE
|
Hmmm, buna intrebare. Din pacate nu pot sa iti sugerez nimic. Anul trecut am facut si eu 16 borcane si s-a ferentat, nu a iesit absolut nimic, a trebuit sa arunc o lada de capsuni. Am incercat sa fac si sirop de capsuni, idem, dupa ce a fermentat vreo saptamana sotul meu a dat din greseala cu piciorul intr-o sticla ( erau sub masa) si mi-a explodat in toata bucataria de nu a ramas cm patrat nepictat. A trebuit sa zugravesc si sa frec pe mobila pana m-a luat....! Deci astept si eu poate e cineva cu mai multa experienta si ne recomanda o dulceata non-explodatoare
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 4/29/2008 Postari: 869 Locatia: Waiblingen - DE
|
pana la urma am primit o reteta (de la o prietena, stie ea cine e ) DULCEAŢA DE CĂPŞUNI (reţetă din Ardeal) 1 kg căpşuni, 1 kg zahăr, 1/2 linguriţă sare de lămâie pisată. Se aleg căpşuni mijlocii, frumoase şi proaspete, având şi codiţele. Se spală câte puţine odată, în apă multă. Se pun pe o sită să se scurgă, apoi se îndepărtează codiţele, punând fructele pe o farfurie, direct pe cântar. Se pun într-un căzănel smălţuit, un strat de zahăr, unul de fructe, peste care se presară un praf de sare de lămâie. Se continuă aşa până se pun toate fructele şi tot zahărul, ultimul rând find de zahăr. Să nu se uite sarea de lămâie, deoarece aceasta întăreşte fructele şi le păstrează culoarea. Se lasă astfel o jumătate de zi, până încep fructele să lase zeamă. Se pun la fiert întâi la foc mai mic, apoi pe foc mai iute, 15 minute, în care timp nu se amestecă cu lingura ci numai se scutură vasul. Se iau de pe foc şi se lasă până a doua zi când se fierbe dulceaţa din nou 10 minute. După ce se răcoreşte, se pune în borcane, care se leagă cu hârtie pergament şi se fierb 15 minute într-un vas cu apă. La fel se pot face dulceţile de zmeură, cireşi, şi vişine, caise şi prune coapte. Atragem atenţia că nu trebuie fierte mai mult de 2 kg de fructe odată, ca să nu fie strivite de zahăr. De asemenea, căzănelul trebuie să fie smălţuit ca să nu coclească stând de pe o zi pe alta.
|
|
Nivel: Membru Grupuri: Membri
Inscris: 5/5/2008 Postari: 74 Locatia: bt.
|
multumesc de ajutor , cand eram mica facea si mama ... dar nu mai retin cum , cred ca saptamana viitoare voi face dulceata .
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 4/29/2008 Postari: 869 Locatia: Waiblingen - DE
|
Inca o reteta primita de la o prietena din germania!
Marmelada de capsuni
900gr capsuni, 300gr zahar (din ala ce contine gelatina), 1 lingura suc de lamaie, 1 lingura rom.
Capsunile se spala si se lasa apoi se indeparteaza codita si frunzele. Se taie in jumatate sau in 4 si se pun intr-o oala. Se paseaza cu aparatul de facut piure si se fierb impreuna cu zaharul circa 4 minute. Se ia spuma jos si se adauga sucul de lamaie. Se toarna compozitia in borcane. se ia o folie de plastic si se da prin rom apoi se pune peste gura borcanului dupa care se pun capacele. se intorc borcanele cu fundul in sus si se lasa la racit. Cand marmelada este rece se pot intoarce iarasi la forma initiala.
mentiuni: Capacele si borcanele se fierb inainte. Din cantitatile date ies cam 3 borcane de marmelada. 20g marmelada = aprox. 30kcal.
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 4/29/2008 Postari: 869 Locatia: Waiblingen - DE
|
Am fost atentionata ca nu am tradus bine reteta. Deci : -se pare ca am scris numai se lasa...am sarit din greseala peste la scurs -capsunile se fierb 4 minute dupa ce da primul clocot - borcanele sa fie cu filet!
|
|
Nivel: Membru junior Grupuri: Membri
Inscris: 9/17/2010 Postari: 2 Locatia: ploiesti
|
Eu pun capsunile cu zahar intr-un castron pana ziua urmatoare(cam 12 ore). Apoi separ capsunile de siropul lasat si il pun la fiert la foc mic. Cand incepe sa se lege pun si capsunile si le fierb impreuna pana se leaga bine si-si schimba culoarea (capata culoarea aceea de gem, nu stiu cum sa va explic). Apoi pun o lamaie taiata rondele si mai las sa fiarba 2-3 minute si apoi opresc focul si scot lamaile. Cand se mai raceste pun in borcane si pun capacele si apoi acopar borcanele cu un prosop.
Imi place sa joc jocuri de gatit.
|
|
Guest |