Sper sa va placa articolul
Povestea incepe in 1502 cand Columb a adus boabele de cacao in Spania, dar acestea au ajuns populare cand regele aztecilor, Hern�n Cort�s, a inventat o reteta pentru o bautura din boabe de cacao zdrobite cu apa rece. Curand, aceasta reteta s-a imbunatatit cu miere, vanilie, zahar si dintr-o data s-a ajuns la ideea de a fi servita ca si o bautura fierbinte.
In secolul XVII a ajuns febra acestei bauturi din boabe de cacao si in Europa, prima data in Franta apoi in Olanda. Amsterdam a devenit cel mai mare port pentru boabe de cacao dupa Spania. De aici a pornit inspre germania, Italia, Scandinavia, restul Europei si Anglia unde "casutele de ciocolata" faceau deja concurenta cafenelelor.
La inceputul secolului XIX, chimistul olandez Coenraad van Houten a inventat o presa care a putut scoate grasimea din boabele de cacao. Asa a obtinut untul de cacao si o "placinta" tare care s-a zdrobit si s-a obtinut praful de cacao, folosit pentru arome. De atunci s-a stiut ca ciocolata se poate si manca, nu numai bea.
In 1847 fabrica de ciocolata Fys a adus pe piata prima ciocolata sub forma de tableta pentru consum. In 1875 s-a amestecat ciocolata cu lapte condensat si asa s-a nascut renumita bautura: Cafea cu lapte. Aproximativ tot atunci firma Lindt a gasit o metoda sa transforme ciocolata in ciocolata fondant.
Cacaoa se cultiva astazi cel mai mult in Africa, America de Sud si Asia. Boabele de cacao se lasa sa fermenteze la soare dupa care se usuca, se prajesc si se transforma intr-o masa de cacao din care se scoate untul de cacao. Anual, in intreaga lume se consuma mai mult de 600 000 de tone de boabe de cacao. Din masa de cacao, unt de cacao si alte ingrediente mai mult sau mai putin secrete se naste ciocolata ce este savurata de atata lume de pe intreg mapamondul.