Scortisoara este coaja de culoare roscata-cenusie, a scortisorului, un arbore mic, exotic care este intotdeauna verde. Este comercializata uscata sub forma de batoane de aproximativ 10 cm lungime, sub forma de bucatele sau gata macinata. Se utilizeaza �n bucataria occidentala mai ales pentru aromatizarea produselor de cofetarie, iar �n tarile orientale si la condimentarea preparatelor culinare.
Cel mai des o intalnim iarna, cand aromatizam vinul fiert cu ea langa cuisoare si alte ingrediente. Atentie foarte mare sa nu se exagere pentru ca vinul poate sa primeasca un gust mai mult gretos decat gustos daca adaugam prea multe ingrediente, sau un gust inecacios de la prea multa scortisoara.
Scortisoara poate fi considerata si un tratament pentru multe boli cum ar fi spasme digestive, probleme circulatorii si cardiace, sangerarai ale gingiilor, dereglari ale apetitului, gripa, etc. Se ia o jumatate lingurita praf de scortisoara si se amesteca cu un pahar apa, apoi se consuma cu inghitituri mici, rezultatul se va observa imediat in cazul sughitului.
Scortisoara este un condiment care a fost folosit de aproape 4000 de ani ca remediu natural in multe culturi. Desi exista mai multe tipuri de scortisoara, Cinnamon Cassia este cea mai tare esenta si ea are cea mai eficienta actiune.
Atunci cand cumparati scortisoara pentru a pregati o reteta culinara puteti opta pentru pachetelele cu praf, dar daca doriti sa o folositi in scopuri terapeutice, e mai bine sa alegeti bete de scortisoara. in orice caz, cititi cu atentie ce scrie pe eticheta ambalajului si optati pentru produsul cu cei mai putini conservanti.
Nu este recomandat ca persoanele insarcinate sau care alapteaza sa consume cantitati mari de scortisoara.