Cand mergem la restaurant o problema, daca putem sa o numim asa, ar fi bacsisul. Lasam bacsis sau nu? Codul bunelor maniere ne spune sa lasam chelnerului aproximativ 10% din plata.
Bacsisul este influentat de mai multi factori, cum ar fi calitatea si tipul serviciilor, suma de plata, generozitatea consumatorului, portofel si altele. Dupa ce oferim un bacsis aproape intotdeauna privim catre chelner sa vedem cum reactioneaza. Este multumit? Zambeste? Multumeste aproape in soapta si pleaca? In functie de comportamentul lui vom sti cum sa procedam data viitoare.
Daca stim ca vom merge si a doua oara in localul respectiv ar fi bine sa lasam acest bacsis deoarece data viitoare cu siguranta vom fi tratati mai bine. Fiecare priveste acest act in felul lui. Unii sunt mai generosi, altii prefera sa nu dea nici un ban in plus fata de nota de plata.
Bacsisul era considerat o forma prin care clientul aprecia calitatea serviciilor prestate si dorea sa multumeasca intr-un anume fel pentru ele. Dar si acum, de regula, suma lasata in plus la nota de plata, e direct proportionala cu satisfactia clientului.
Clientii generosi lasa chiar 20-30% din nota de plata, dar de cele mai multe ori suma se rotunjeste sau se lasa maruntisul de prin buzunare.
Bacsisul este privit ca o dovada de politete si buna crestere, dar la fel de importanta este si relatia dintre client si prestatorul de servicii. Un client nemanierat si prost crescut, care lasa un bacsis gras, nu este mai respectat decat un client amabil si politicos care ofera cu placere o recompensa mai putin consistenta.