Cand spui "sampanie", te gandesti la un vin de lux, intrucat nici o alta bautura nu te face sa te simti atat de rasfatata. Ce o face sa fie atat de deosebita?
Sampania este, fara indoiala, vinul preferat la ocazii, vinul aniversarilor. Nici un alt vin nu este asociat cu fericirea si festivitatile, in aceeasi masura ca aceasta.
Sampania este produsa din soiurile de struguri negri Pinot Noir, Pinot Meunier si albi Chardonnay, cultivate in solurile calcaroase ale regiunii Champagne, din nord-estul Frantei.
Calitatea poate varia destul de mult. La producerea sampaniei se foloseste un amestec de struguri dintr-un an cu o recolta remarcabila, astfel incat aceasta bautura este diferita ca gust si calitate de la un an la altul. Majoritatea varietatilor de sampanie are la baza amestecuri din recoltele diferitilor ani, ceea ce asigura o consecventa in stil si gust. In general, cu cat o sampanie este mai scumpa, cu atat au fost necesare mai mult timp si iscusinta la producerea ei.
Numai vinul produs in aceste podgorii poate fi numit "Champagne", fiind singura zona din lume care intruneste combinatia perfecta intre conditiile climatice si cele geologice.
Vinurile spumante produse in alte parti ale lumii, folosind aceleasi soiuri de struguri si aceeasi tehnologie de fabricatie, pot fi identificate dupa mentiunea inscrisa pe eticheta: "preparat dupa metoda champenoise".
Vinul spumant "fermentat in sticla" (adica dupa metoda champenoise) este produs respectand aceeasi tehnologie ca si la sampanie; vinurile spumante scumpe sunt la fel de gustoase, uneori chiar mai gustoase decat sampania propriu-zisa. Vinurile spumante mai ieftine sunt produse din struguri de calitate inferioara, iar fermentatia are loc in recipiente uriase si nu in sticle. Pe treapta cea mai de jos a ofertei de piata se situeaza vinurile spumoase carora li se adauga bioxid de carbon, pentru a deveni efervescente.