Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Boia de ardei sau paprika este pudra fina obtinuta prin macinarea ardeilor rosii uscati. In functie de gradul de coacere al ardeiului gustul paprikai variaza de la dulce pana la foarte iute. Minunata culoare rosie dar si aroma deosebita sunt influentate de cantitatea de pulpa de fruct, seminte si placenta care se macina. Boiaua de ardei se pastreaza in recipiente ermetice in locuri ferite de lumina soarelui, umiditate si caldura. In acest mod evitati ca paprika sa-si piarda calitatile. In gastronomia romaneasca aceasta minune de pudra este folosita mai ales in preparatele cu specific ardelenesc. Paprika este unul dintre ingredientele de baza ale vestitului gulas din bucataria ungureasca, unde se folosesc urmatoarele feluri de paprika: boia speciala (kulonleges), boia delicatesa (csemege), boia dulce si nobila (edesnemes) si paprika roz (roza). Boiaua poate fi gasita si in diferite amestecuri de condimente. De la gospodinele din Ardeal am aflat un mic secret: pentru ca mancarea in care punem paprika sa capete o culoare rosu-aramiu intens si o aroma intense, trebuie sa prajim aceasta pudra nobila pret de cateva secunde, nu mai mult, in ulei incins si ceapa calita. Atentie foarte mare paprika are un continut ridicat de zahar, iar prajita prea mult capata un gust amarui. In functie de tara unde este preparata si condimentele care i se adauga pentru un gust si o aroma mai intense paprika ramane pudra minune fara de care multe preparate culinare si sosuri si-ar pierde gustul.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
|