|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Pentru ca aveam niste caise m-am gandit sa fac o prajitura. Si iata ce a iesit. Ingrediente pentru foi: -6 oua mari(60g oul) -45g amidon -45g faina -120g zahar tos -1 lingura zeama de lamaie -un praf de sare Ingrediente pentru crema: -220g caise -200g unt la temperatura camerei -4 galbenusuri -140g zahar tos -1 pliculet de zahar vanilinat Pentru ornat si umplut: -400g smantana pentru frisca -3 linguri zahar tos -1 pliculet gelatina -6 linguri lapte
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Prepararea foilor. Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma impreuna cu sarea, adaugam tot zaharul tos si zeama de lamaie si batem in continuare pana se obtine o spuma groasa si compacta.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Adaugam galbenusurile si amestecam cu telul in forma de para prin rasturnare de 4-5 ori.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Amestecam faina cu amidonul si apoi punem in compozitia de oua, cu telul in forma de para amestecam prin rasturnare de 1o ori.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
In tava tapetata cu hartie de copt unsa cu unt solid, cum am aratat la rulada, se pune 1/3 din crema, se niveleaza si se coace in cuptorul incins la 170 grade C. Compozitia o tineti la frigider. Se obtin 3 foi.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
asa arata foaia coapta
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Sa trecem la crema. Caisele le scufundam o secunda in apa clocotita.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Le facem piure si le fierbem impreuna cu zaharul vanilat pana se ingroasa.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Galbenusurile le frecam cu zaharul pana se topeste acesta, adaugam caisele si fierbem compozitia pe baie de abur, amestecand continuu cu telul in forma de para ca sa nu se branzeasca, pana capata consistenta.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Lasam crema sa se raceasca, pana cand ajunge la temperatura degetului.Adaugam 1/2 din unt, tinut la temperatura camerei, in marginea cremei si batem cu telul in unt pana cand adera toata crema, apoi punem restul de unt si cu miscari circulare omogenizam compozitia.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Dupa ce am preparat crema, taiem fiecare foaie in 3 si vom obtine 9 foi mici. Doua foi le dam deoparte.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Ungem pe rand fiecare foaie cu crema si le suprapunem. Dam la rece.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Dupa ce s-a racit pajitura, ne ocupam de frisca. Pentru ca smatana sa se bata bine si repede ot inem in congelator pana se raceste bine. Punem gelatina la inmuiat in 6 linguri de lapte rece si o lasam 10 minute. Adaugam apoi zaharul si punem pe baie de abur pana se topeste gelatina, aveti grija sa nu fiarba.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Batem smantana. O lingura de frisca punem peste gelatina si amestecam cu telul in froma de para pana se omogenizeaza.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Punem apoi gelatina peste restul de frisca si amestecam repede numai prin rasturnare pana se omogenizeaza.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
cam asa arata frisca cu gelatina, foarte buna pentru decor
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Scoatem prajitura din frigider. Acum ne ocupam de cele doua foi oprite. Pe fiecare foaie punem frisca si apoi pe o foaie punem prajitura si o foaie o punem peste prajitura. Pe scurt va veni o foaie cu frisca deasupra si una dedesubt.Ajustam marginile prajiturii. Cu restul de frisca decoram dupa gust. Puteti sa folositi mai multa frisca, marind cantitatea de zahar si geltina. Si dam la rece. Pofta buna!
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Sfaturi din experienta lui Stan patitu': taiati prajitura cu miscari usoare de fierastrau, adica inainte si inapoi. Si exemplu este poza: in parte a stanga prajitura este taiat cu miscari de fierastrau, iar in dreapta am apasat pe cutit.
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Am uitat sa spun cand am postat reteta. Inanite sa puneti in tava compozitia pentru a doua si a treia foaie, trebuie sa raciti tava.
|
|
Guest |