|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Pentru 1 kg de tort avem nevoie de: 3 oua 1 lingura zeama de lamaie 1 cana lapte(250 ml) 1 cana zahar 400g frisca lihcida 1 lingurita coaja de lamaie si portocala confiata 1pliculet si jumatate de gelatina 9 linguri lapte rece stafide esenta de vanilie optional Pentru decor: 400g frisca lichida 1 pliculet de gelatina 6 linguri lapte rece 4 linguri de zahar-daca frisca este neindulcita fructe proaspete-eu am folosit zmeura, dar putei folosi ce doriti
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Folositi un vas incapator si care poate fi pus pe baie de abur. Separam albusurile e galbenusuri. Batem albusurile spuma, adaugam zeama de lamaie si tot zaharul si batem in continuare pana spuma isi mareste volumul si devine consistenta.nu se va topi tot zaharul, dar nu are nimic.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Peste spuma adaugam galbenusurile si amestecam numai cu telul in forma de para, prin rasturanre pana se omogenizeaza, dar nu mai mult de 4-5 ori.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Punem apoi laptele si fierbem pe baie de abur pana se obtine o spuma consistenta. Amestecati continuu cu telul in forma de para pentru a nu se branzi.In timpul fierberii compozitia se va umfla, asa ca vasul trebuie sa fie mai mare. asa arata inainte de a fi pusa pe baia de abur
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Compozitia fiarta se pune in alt vas pentru a se raci mai repede, pana ajunge la temperatura degetului, si pentru a putea fi amestecata cu frisca. Adaugam cojile de portocala si lamaie confiate si esenta de vanilie.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Intr-un castron mic punem gelatina cu cele 9 linguri de lapte si lasam pana cand laptele este absorbit de gelatina. Punem apoi vasul pe un vas cu apa fierbinte amestecand continuu pana cand se topeste gelatina, dar nu trebuie sa fiarba. Cand gelatina aajuns la temperatura degetului o punem peste compozitia fiarta.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Frisca o tinem la rece, poate fi pusa chiar in congelator, ca sa se bata mai bine. BAtem frisca spuma. Jumatate din cantitatea de frisca o punem peste crema si amestecam cu telul prin rasturnare pana se omogenizeaza. Adaugam si restul de frisca si omogenizam.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Intr-un vas tapetat cu folie de prospetime punem o parte din compozitie si presaram cateva stafide.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Spuma este consistenta si stafidele nu se vor scufunda. Repetam operatiunea pana terminam compozitia. Dati la rece pana se intareste. Cam dupa5-6 ore este gata, dar tortul este mai gustos a doua zi.Deasupra vasului cu tortul punetiun platou si apoi intoarceti vasul cu fundul in sus.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
Preparati frisca pentru decor(imagini) cand trebuie sa ornati tortul. gelatina o puneti la inmuiat in lapte si o lasati pana absoarbe tot laptele,adaugati zaharul, apoi o topiti, amestecand continuu, pe baie de abur sau deasupra unui vas cu apa fierbinte, avand grija ca gelatina sa nu fiarba. bateti frisca rece spuma si puneti o lingura de risca peste gelatina, care este la temperatura degetului, amestecand cu telul in forma de para. Dupa ce s-a omogenizat puneti compozitia peste restul de frisca si amestecati cu telul prin rasturnare pana se omogenizeaza. Cu aceasta frisca decorati tortul si folositi si fructe.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
cam asa arata o sectiune
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Guest |